Suquet d’escrita
Novembre 15, 2006 on 1:09 pm | In Calaix de sastre |
Quan vaig passar una llarga temporada hospitalitzat, li vaig preguntar a la dietista un dia, en broma, si al mar on anaven a pescar només hi havia lluços. La resposta va ser que el lluç agradava a tothom. Segurament. Però és una llàstima. El mar està ple de peixos boníssims que la gent ha anat oblidant i que tenen preus relativament modestos. La rajada, nom que es dona a diverses espècies de peixos bastant semblants, en altres llocs se l’anomena escrita i també bastina. És un animal gustosíssim, amb espines cartilaginoses, que només enfarinat i fregit ja és prou agradable. També es pot fer en escabetx.
Aquesta setmana, però, se’m va acudir fer-ne un suquet, perquè em voltava pel cap haver sentit el nom d’aquest plat. La recepta que vaig trobar a Internet, era la clàssica d’un cuiner professional, difícilment realitzable a bord d’una barca, que és l’origen dels suquets i de tots els ranxos de peix, en general. Un cuiner de restaurant és un director d’orquestra i el d’una barca toca sol. Fetes les adaptacions corresponents, doncs, el vaig cuinar així:
En primer lloc, vaig posar els trossos de peix, salats, en una escorredora. Vaig posar a esclafar un bon brou de peix. Llavors, en una cassola de cul rodó amb dos dits d’oli, a foc viu, vaig anar fregint rodanxes de patata, fins a daurar-les per fora i segellar-les a fi que no es desfessin en la cocció posterior. Acte seguit, vaig enfarinar i vaig anar fregint els trossos de peix. Mentre fregien, vaig picar dues cabeces d’all, prèviament pelades. Llavors, un cop l’all començava a daurar-se, vaig abaixar el foc i hi vaig afegir un tomàquet ratllat. Quan el tomàquet va quedar confitat amb l’all, hi vaig posar les patates i el peix, i els vaig cobrir de brou. Un pessiguet de sal per a les patates, que no en tenien, i a coure. Quan pràcticament va ser cuit tot, hi vaig incorporar una picadeta de safrà, alls, pinyons i un crostó de pa torrat. Cinc minutets més, i fora.
L’èxit va coronar l’empresa, mal m’està el dir-ho.
No Comments yet »
Suscripció RSS als comentaris de la entrada. URI per a retroenllaç.
Deixa un comentari
You must be logged in to post a comment.
Powered by WordPress with Pool theme design by Borja Fernandez.
Entries and comments feeds.
Valid XHTML and CSS. ^Top^